Događaji

Sve vijesti

Otvaranje ICBL u Banjaluci

Inovacioni centar Banjaluka, koji će mladim preduzetnicima i inovatorima omogućiti da započnu vlastiti biznis iz oblasti modernih tehnologija  zvanično je otvoren.

Izgradnju Centra prije 4 godine inicirao je Exit Consulting, a realizovan je uz podršku Vlade Norveške, Ministarstva nauke i tehnologije RS, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Grada Banja Luka.

U ICBL, prve korake će napraviti nove firme, čije će poslovanje biti bazirano na znanju i novim tehnologijama iz informacionih tehnologija, multimedijalnog dizajna, iskorišćavanje obnovljivih izvora energije, biotehnologija...

Centar ima 1.000 metara kvadratnog prostora i smešten je na renoviranom drugom spratu zgrade nekadašnjeg “Rudija Čajevca” u centru Banjaluke.

Inovacioni Centar  pored poslovnih inkubatora koji se sastoji od  sedam inkubacionih jedinica, posjeduje centar za konferencije opremljen najnovijom IT tehnologijom, trening centar sa svim pratećim multimedijalnim , tehničkim i informatičkim sadržajem, te odjeljenje za pružanje konsultantskih usluga.

Premijer RS Milorad Dodik je na svečanom otvaranju istakao da će ovaj centar omogućiti mladim ljudima da svoje kreativne poslovne ideje sprovedu u delo.

- Otvaranjem ovog centra stvoreno je novih 40 radnih mesta, a strateški cilj Vlade RS je povećanje zaposlenosti odnosno stvaranje uslova da mladi ljudi započnu sopstveni biznis - naglasio je Dodik.

On je dodao da je reč o prvom inovacionom centru ovakvog tipa u BiH.

- U saradnji sa norveškom vladom planiramo da u Banjaluci izgradimo novu zgradu za Inovacioni centar - rekao je Dodik i dodao da je cilj da mladi visokoobrazovani kadrovi odmah po završetku studija počnu da rade u Inovacionom centru.

Izvršni direktor ICBL najavio je da će biti objavljen konkurs za buduće stanare poslovnog inkubatora ovog centra. U njemu će posle konkursa i postupka  procjene tržišne isplativosti poslovnih planova odabrani u naredne tri godine dobiti na korišćenje poslovni prostor i usluge poslovne podrške od naših stručnih timova.. Poslovni  incubator je mesto za realizaciju novih poslovnih ideja, koje imaju tržišnu isplativost, generišu nova radna mesta i imaju značajan izvozni potencijal.

Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović istakli su značaj ICBL za razvoj preduzetništva, utemljenog na informacionim tehnologijama u gradu na Vrbasu i RS.

STANKO Stanić i Mitar Novaković, rektori univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ocenili su da će ICBL omogućiti visokoobrazovanim kadrovima da akademsko znanje primene u poslovnoj praksi.

- Univerzitet u Banjaluci daje značajnu podršku razvoju ICBL - rekao je Stanić.

OBUKA

TRENING odeljenje Inovacionog centra Banjaluka pruža usluge stručnog usavršavanja kroz kurseve i seminare iz oblasti poslovanja, računarstva, informatičkog inženjeringa i EU fondova.

Fotografije povezane sa vijesti

Postavljeno: 16.06.2010.
Tagovi: ICBL EXIT