Događaji

Sve vijesti

Promocija beta verzije portala eZdravlje

Sve o bolestima i čuvanju zdravlja

Stanovnicima Republike Srpske i Federacije BiH od juče su nadohvat ruke sve informacije iz oblasti zdravstva. Ministri zdravlje Republike Srpske, Ranko Škrbić i Federacije BiH, Safet Omerović, uz prisistvo norveškog ambasadora u BiH, Jana Bratua, danas su svečano pustili u rad  zdravstveni portal eZdravlje.org.  

Naime, u Banjoj Luci je zvanično puštena u rad beta verzija portala eZdravlje, koji sadrži sve potrebne informacije i servise iz oblasti zdravstva namijenjene pacijentima i zdravstvenim radnicima u RS i BiH. Puštanjem u rad ovog portala, istovremeno je okončan i dvogodišnji projekat "Unapređenje multietničke saradnje kroz eZdravlje u BiH".

- Cilj potrala eZdravlje.org.  jeste da posjetiocima omogući pristup svim informacijama u oblastima kao što su lično zdravlje, bolesti i simptomi, dijagnostika, lijekovi, edukacija i prevencija, prava pacijenata, te profesionalna edukacija i zakoni u zdravstvu - pojasnio je Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS i dodao da će se portal svakodnevno unapređivati i kvalitativno i kvantitativno, sve dok ne postane prva adresa na Internetu, koja će građanima RS i BiH ponuditi sve informacije o zdravstvu na jednom mjestu.

Škrbić kaže da su se za kreiranje portala vodili primjerom norveškog portala za zdravstvo, koji je centralna lokacija svih zdravstvenih informacija u toj zemlji.

Prema njegovim riječima, dio prostora portala namijenjen je zdravstvenim radnicima koji oni mogu uređivati u skladu sa svojim željama i potrebama, uz tehničku pomoć redakcije u obradi tekstova i njihovom plasiranju na Internet.

- Projekat je okupio tim novinara i stručnjaka sa sjedištem redakcije u Banjoj Luci, koja se sastoji od urednika i četiri novinara, dva u Banjoj Luci, dva u Sarajevu - istakao je Škrbić i dodao da je tokom realizacije projekta potpisan niz sporazuma o saradnji s domaćim zdravstvenim institucijama, javnim i privatnim, nevladinim organizacijama, koje se bave zdravljem i zdravstvom, udruženjima ljekara, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa, farmaceuta.

Ministar zdravstva Federacije BiH, Safet Omerović, istakao je da je ovo prvi kompletni portal posvećen zdravstvu u BiH, te da je to izuzetan projekat koji će biti od nemjerljive koristi za sve građane BiH, ali i za zdravstvene profesionalce.

 

Projekat je u potpunosti finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a implementirala i koordinirala državna bolnica Rikhospitalet HF iz Osla u saradnji s domaćim partnerom koji je radio cijeli projekat, Udruženjem građana EXIT Centar  iz Banje Luke uz podršku ministarstava zdravlja u BiH.

Ambasador Norveške u BiH, Janu Bratu, je naglasio da je ovaj projekat rezultat dvogodišnjeg rada koji bi trebalo da bude od koristi i građanima i profesionalcima.

Predstavnik Kraljevine Norveške, ambasadaor Jan Bratu izjavio je:

- Drago mi je što je svoje otvaranje doživio baš ovdje u Inovacionom Centru , koji je takođe norveški projekat, i još jednom pohvalio rad Exit Centra na oba pomenuta projekta. Bratu  je dodao da je  ovo prvi internet portal ove vrste u istočnoj Evropi.

Omerović i Škrbić

Ministar zdravlja u Vladi FBiH, Safet Omerović kaže da u ovom entitetu već postoje slična dva portal, ali se eZdravlje.org  razlikuje od ostalih jer ovo nije komercijalni portal i daleko je napredniji od pomenutih.

- Koristi od njega će imati šire društvene mase, a iskreno se nadam da će eZdravlje.org.  doprinijeti da mladi ljudi lakše izbjegnu zamke bolesti I devijantnog ponašanja – kaže Omerović.

Ranko Škrbić, resorni ministar u Valdi  RS se zahvalio norveškim donatorima i pohvalio izgled I uređenje sajta.

Škrbić i Omerović su tokom posjete Norveškoj imali priliku da se upoznaju  sa tamošnjim sistemom javnog zdravstva koji postoji od 1928. godine.

- Tom prilikom sam napomenuo da je ovdje sistem uspostavljen 1934. godine, tako da, eto, nismo mnogo zaostali za prijateljima iz Norveške – rekao je ministar u Vladi RS, nasmijavši se.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zastite je već definisalo strategiju  е - Zdravstva što je usvojila i Vlada i iovaj portal se može posmatrati kao dio te strategije – objasnio je Škrbić.

Portal eZdravlje.org  se sastoji od dva dijela – portal za RS i portal za FBiH.  Stranicom dominiraju tri odjeljka: za građane, za zdravstvene radnike, kao i za eObrazovnaje, takođe posvećeno zdravstvenim radnicima. Svakodnevno će se moći pročitati vijeti iz oblasti zdravstva, kako one opšte i svima značajne, tako i stručne.

Portal je opremljen svojevrsnim katalogom oboljenja, koja su kvalifikovana po azbučnom/abecednom redu.

Tu je pretraživač, važniji datumi, cijeli jedan dio posvećen savjetima za zdraviji život, zatim porodičnoj medicini i svemu ostalom što obuhvata zdravstveni system jednog društva. Sajt je još uvijek u fazi završne izrade, а uskoro će biti omogućeno I postavljanje pitanja na  koja će stizati  stručni odgovori.

Donacija

Ministar Škrbić je novinarima rekao da je projekat koštao 600.000 KM što je obezbijedila Kraljevina Norveška. Uređivaće ga dvije redakcije, а njihovim radom će  voditi i pratiti New Media, firma sa sjedištem u  Inovacionom Centru u  Banjoj Luci gdje se i nalazi redakcija eZdravlje.org.

Portal je urađen po ugledu i uz pomoć Nacionalnog zdravstvenog servisa Britanije (NHS).

Fotografije povezane sa vijesti

Postavljeno: 22.12.2010.
Tagovi: eHealth